آیا خوردن سیب زمینی، ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد؟
به گزارش وبلاگ نوکیا، دانشمندان دریافتند که مصرف سیب زمینی سرخ شده ارتباطی به افزایش عوامل بیماری های قلبی ندارد و از این نظر با مصرف سیب زمینی به صورت تنوری و یا آب پز تفاوتی وجود ندارد.
وبلاگ نوکیا |تحقیقات اخیر نشان می دهد آنچه بر سلامت بدن، بعد از مصرف سیب زمینی تأثیر می گذارد رژیم غذایی و سبک کلی زندگی است و نه روش های خاص پخت سیب زمینی مثل سرخ کردن.
به گزارش وبلاگ نوکیا ، با وجود اینکه سیب زمینی یک سبزی سرشار از مواد مغذی است، اغلب از خوردن آن منع می شویم. در واقع، بعضی از متخصصان سلامت همچنان توصیه می نمایند که مصرف سیب زمینی را به علت افزایش خطر ابتلا به بیماری های کاردیومتابولیک که منجر به بیماری های قلبی می گردد، محدود کنیم.
با این حال، مطالعه اخیر که در مجله علوم تغذیه منتشر شد نشان می دهد که این توصیه ممکن است بی مورد باشد. تاثیر سیب زمینی بر خطر ابتلا به بیماری های قلبی به وسیله محققان دانشگاه بوستون مورد مطالعه نهاده شد. در این پژوهش به عادات غذایی و سبک زندگی شرکت نمایندگان توجه ویژه ای شد.
دانشمندان دریافتند که مصرف سیب زمینی سرخ شده ارتباطی به افزایش عوامل بیماری های قلبی ندارد و از این نظر با مصرف سیب زمینی به صورت تنوری و یا آب پز تفاوتی وجود ندارد.
در این مطالعه، ما به اثرات مصرف بیشتر سیب زمینی بر فشار خون، چربی خوبی و سطح گلوکز نگاه کردیم و متوجه شدیم که پس از در نظر گرفتن سایر فاکتور های رژیم غذایی و سبک زندگی، ارتباطی بین خطر افزایش اختلالات قلبی متابولیک با مصرف سیب زمینی وجود ندارد.
محقق اصلی مطالعه، لین ال. مور، استادیار پزشکی در دانشکده پزشکی دانشگاه بوستون گفت: در واقع، ما متوجه شدیم افرادی که سیب زمینی زیادی می خورند 25 درصد میوه و سبزیجات بیشتری مصرف می نمایند. (نسبت به افرادی که کمتر در رژیم غذایی خود سیب زمینی استفاده مینمایند)
نتایج تیم مطالعه مور نشان داد که در یک نمونه بزرگ از مردان و زنان قفقازی، که در هفته 4 فنجان یا بیشتر سیب زمینی (سرخ شده یا نشده) مصرف می نمایند، دیابت نوع 2؛ فشار خون بالا، چربی خون و عدم تحمل گلوکز دیده نشد.
مور شرح داد: ما می دانیم که سیب زمینی سرشار از پتاسیم، منیزیم و فیبر است، که همگی انسان را در برابر حملات قلبی و سکته های مغزی که در نتیجه سطوح بالای فاکتور های متابولیک قلبی هستند، محافظت می نمایند. در واقع، سیب زمینی یکی از مهمترین منابع پتاسیم در رژیم غذایی آمریکایی است.
در همین حال، به نظر می رسد که اثرات مصرف سیب زمینی سرخ شده به وسیله سایر عوامل رژیم غذایی و سبک زندگی اصلاح شده است. به عنوان مثال، افرادی که سیب زمینی سرخ شده بیشتری مصرف می کردند و گوشت قرمز کمتری می خوردند، 26 درصد کمتر در معرض خطر افزایش تری گلیسیرید بودند.
علاوه بر این، بزرگسالانی که فعالیت بدنی بیشتری داشتند ودر وعده های بیشتری از سیب زمینی سرخ شده استفاده می کردند، 25 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 بودند. مور اضافه نمود: این یافته ها اهمیت رژیم غذایی و سبک کلی زندگی را در خصوص خطر بیماری قلبی متابولیک نشان می دهد.
یافته های این تحقیق تأکید می نماید که سیب زمینی شیرین و سفید، چه سرخ شده و چه غیر سرخ شده، ممکن است جزئی از یک رژیم غذایی سالم بدون ایجاد خطر بیماری قلبی متابولیک باشد. علاوه بر این، مصرف سیب زمینی در کنار سایر میوه و سبزیجات این امکان را به افراد می دهد که از یک رژیم غذایی سالم در طول روز بهره ببرند.
همانطور که مور شرح داد: نتایج تحقیقات قبلی در خصوص مصرف سیب زمینی متناقض بوده است. به عنوان مثال، بعضی دریافتند که مصرف بیشتر سیب زمینی به طور جدی با افزایش فشار خون مرتبط است در حالی که بعضی دیگر می گویند چنین نیست.
برای اینکه مطالعات مشاهده ای نتایج دقیق تری ارائه کند، مهم است که غذایی مانند سیب زمینی را از سایر اجزای رژیم غذایی جدا کنیم. به عنوان مثال، اگر افرادی که سیب زمینی بیشتری می خورند، غلات تصفیه شده بیشتری هم مصرف نمایند یا عادات ناسالم دیگری در سبک زندگیشان داشته باشند، در نتیجه اثرات نامطلوب مصرف سیب زمینی هم در پی آن ها به وجود می آید. پس هممه چیز بستگی به رژیم غذایی روزانه و سبک زندگی افراد دارد.
داده ها، شرایط و نتایج پژوهش
2523 نفر در پژوهش دانشگاه بوستون مورد مطالعه نهاده شدند. همگی تقریبن 30 ساله بودند و 16000 روز از سوابق غذایی آن ها در طول سال های (1983-87) و 1991- 95) آنالیز شد.
اندازه مصرف سیب زمینی را از کل وعده های سبزیجات در طول روز جدا و تأثیر مصرف سیب زمینی سرخ شده و غیر آن را بر افزایش احتمالی فشار خون و چربی خون ارزیابی کردند.
محققان بعلاوه سایر عوامل مثل رژیم غذایی و سبک زندگی را در کنار مصرف سیب زمینی مورد مطالعه قرار دادند.
نتیجه تحقیقات این شد که مصرف سیب زمینی (سرخ شده یا غیر آن) به تنهایی موجب افزایش خطر بیماری های متابولیک قلبی نمی گردد. بلکه همانطور که پیشتر اشاره شد سایر مواد غذایی که در رژیم افراد گنجانده می شوند به اضافه سبک زندگی می تواند ریسک ابتلا به این بیماری را بیشتر کند.
*بیماری کاردیومتابولیک اولین بار به وسیله محققی به نام Pescatello در مقالات فیزیولوژی مطرح گشت. او مجموعه ای از بیماری ها شامل فشارخون بالا، سطح غیرطبیعی چربی خون، بالا بودن اندازه انسولین خون (هایپراینسولینمیا) و عدم تحمل گلوکوز که در نهایت منجر به بیماری قلبی - عروقی و دیابت نوع 2 می شوند را به عنوان بیماری های کاردیو متابولیک توصیف کرد.
منبع: فرادید