7 علت احساس خستگی و سنگینی بدن
به گزارش وبلاگ نوکیا، احساس خستگی و سنگینی بدن جزو آن دسته از حالاتیست که بیشتر افراد آن را عادی فرض میکنند و در پی درمان آن نیستند. در این مقاله هفت علت آن را میخوانید که با رعایت آنها میتوانید این حس را تعدیل و به مرور زمان از بین ببرید.
وبلاگ نوکیا| بطور کلی احساس سنگینی و خستگی به بیوانرژِتیکس (ایجادنماینده انرژی زیستی) مربوط می گردد. بیوانرژِتیکس رشته ای در بیوشیمی و زیست شناسی سلولی است که به گردش انرژی در سیستم های زنده می پردازد. هدف بیوانرژِتیکس توصیف اینست که چگونه موجودات زنده انرژی را دریافت و آن را تبدیل می نمایند تا کار زیستی انجام دهند. در اصل، چگونگیِ دریافت، ذخیره و استفاده انرژی در بدن مستقیماً به حسِ سنگینی یا خستگی ما مربوط است.
به گزارش وبلاگ نوکیا؛ در حالی که بیوانرژِتیکس اساساً به انرژی بدن مربوط است، حجمِ کلیِ انرژی به شدت به شرایط روانی فرد بستگی دارد. در ادامه این مطلب 7 علتِ احساسِ سنگینی و خستگی بدن را می خوانید:
کمبود خواب
کمبود خواب به احتمال زیاد یکی از دلایل اصلی احساس سنگینی و خستگی است. همه ما از اهمیتِ کیفیتِ خواب و به ویژه REM (خواب همراه با حرکات سریع چشم) بسیار شنیده ایم و خوانده ایم.
طبق اصلِ حفظِ انرژی، انرژی نه ایجاد می گردد و نه از بین می رود، بلکه ممکن است از نوعی به نوع دیگر تبدیل گردد. ما براساس نظریه حفظ انرژی به خواب احتیاج داریم تا انرژی مان را حفظ کنیم. وقتی خواب ما از کیفیت برخوردار باشد، احتیاج های کالری ما کاهش می یابد، زیرا بخشی از زمان را با متابولیسم پایین تر می گذرانیم. این مفهوم با توجه به افت مقدار متابولیسم ما حین خواب بدیهی است.
تحقیقات حاکی از آنست که 8 ساعت خواب می تواند 35 درصد ذخیره انرژیِ روزانه برای تمام مدت بیداری را تامین کند. نظریه ذخیره انرژیِ خواب نشان می دهد که هف اصلی خواب، کاستن از مقدار مصرف انرژی فرد در طول اوقات روز و شب است.
کمبود ورزش
وقتی انرژی شما کم باشد طبیعتاً انگیزه ورزش کردن ندارید. با این حال، اگر با وجود کم بودن انرژی ورزش کنید، به طرز شگفت انگیزی سطح انرژیتان بالا می رود. در واقع، هر نوعی از ورزش یا فعالیت فیزیکی منجر به بالا رفتن ضربان قلب و جریان خون می گردد، به علاوه اندورفین را در بدن آزاد می نماید که در اثر آزادسازی آن سطوح انرژی بالا می رود. به طور کلی، ورزش قلب را قوی می نماید و استقامت را بالا می برد.
تغذیه و آب رسانی ضعیف
بدن انسان اساساً از آب (60 درصد) تشکیل شده است، بنابراین به صورت طبیعی کمبود آب از مقدار انرژی می کاهد. طبق مطالعات اجرا شده، مغز و قلب متشکل از 73 درصد آب و ریه ها متشکل از حدود 83 درصد آب هستند. پوست حاوی 64 درصد آب، ماهیچه ها و کلیه ها حاوی 79 درصد آب و حتی استخوان ها هم آب دار (31 درصد) هستند. اگر شما به مقدار کافی آب مصرف نکنید بدون شک علاوه بر کم شدن سطح انرژیِ بدن و خستگی با مسائل دیگری هم روبرو خواهید شد.
در مورد تغذیه، یک روش نسبتاً متعارف، اجتناب از مصرف بیش از حد شکر است. مصرف بیش از حد شکر می تواند به بدن و مغز آسیب برساند و معمولاً موج های کوتاهی از انرژی را به بار می آورد که در پی آن گیجی ذهنی و خستگی فیزیکی را هم به همراه دارد. به طور کلی، نوشیدنی های قنددار، آب نبات و شیرینی ها خیلی سریع مقادیر زیادی سوخت (قند) را وارد خون می نمایند.
کربوهیدرات های پیچیده، چربی های سالم و پروتئین به زمان بیشتری برای هضم شدن احتیاج دارند تا گرسنگی شما را رفع نمایند، بنابراین طبیعیست سطوح انرژی را پایین آورند.
استرس
تعجب آور است که استرس در جامعه پرشتاب امروزی نادیده گرفته می گردد، در حالی که علت شماره یک بسیاری از مسائل جسمی است. احساس سنگینی و خستگی تنها یک جنبه از نشانه های استرس است. این حقیقت ثابت شده است که استرس بر تمامی سیستم های بدن از جمله اسکلتی-عضلانی، تنفسی، قلبی-عروقی، غدد درون ریز، معده و روده، عصبی و فراوریمثل اثر می گذارد. استرس سبب می گردد بدن هورمون کورتیزول را آزاد کند، هورمونی که به وسیله غدد فوق کلیوی فراوری می گردد. آزادسازی این هورمون منجر به خستگی کلیه ها می گردد که از نشانه های آن خستگی، مه مغزی (اختلالات فکری)، سقوط (یا تصادم) متناوب در طول روز و بسیاری نشانه های دیگر است.
توجه کامل به استرس در زندگی و کوشش برای تسکین دادن آن تا جای ممکن، اهمیت زیادی دارد.
افسردگی یا اضطراب
معمولا افسردگی و اضطراب با استرس همراه هستند و متاسفانه در جامعه ما نادیده گرفته می شوند، در حالی که میلیون ها انسان نشانه های افسردگی و اضطراب دارند. بسیاری از کسانی که افسرده هستند نشانه هایی از قبیل کمبود انرژی و اشتیاق و به طور کلی نداشتن میل و انگیزه برخاستن از بستر را دارند. این ها شرایطی هستند که باید به دقت آنالیز کنید و در صورت داشتن آنها، برای رفع کردنشان اقدام کنید.
کم کاری غده تیروئید
به بیان ساده کم کاری تیروئید هنگامی ایجاد می گردد که غده تیروئید نتواند به میزان احتیاج بدن هورمون فراوری کند. این شرایط سبب کند شدن متابولیسم (سوخت و ساز بدن) می گردد. این بیماری می تواند منجر به ایجاد حس خستگی یا حتی اضافه وزن گردد. یک درمان رایج برای کم کاری غده تیروئید، درمان جایگزینی هورمون است.
ازدیاد کافئین
به طور کلی مصرف بیش از حد کافئین می تواند غده فوق کلیوی را تحت تاثیر قرار داده و درنتیجه سطح انرژی را پایین آورد و منجر به سقوط (تصادم) اتفاقی گردد.
نتیجه گیری
مهمترین نکته اینست که متوجه احساس سنگینی یا خستگی خود شوید و برای رفع کردن آن اقدام کنید. هرگز به حالت بی حالی و کمبود انرژی عادت نکنید، چون بیشتر ما انسان ها خیلی زود تمایل پیدا می کنیم چنین شرایطی را عادی فرض کنیم. اگر تا اینجا همراه ما بودید و این مطلب را خواندید، پس در جهت درست قرار دارید!
جنبه های مختلف زندگیتان را آنالیز کنید تا ببینید چگونه می توانید برای بهبود سلامت روانی، احساسی و فیزیکی تان اقدام کنید. امید داریم این 7 علتِ احساسِ خستگی و سنگینی بتواند در پیشبرد شما در جهت سلامتی یاری رسان باشد.
منبع: Lifehack
منبع: فرادید